LANCERING VAN HET FRIEND PROJECT: VRIENDSCHAPPEN BEVORDEREN HET WELZIJN VAN OUDERE MENSEN.
We zijn verheugd de lancering van het Europese FRIEND-project aan te kondigen, gefinancierd door Erasmus+. Het project omvat een partnerschap tussen Nederland, Italië, Spanje, Portugal en Polen.
Veel lees plezier!
Team Gouden Dagen!
DOELSTELLINGEN VAN HET FRIEND PROJECT
Het FRIEND-project heeft als doel een ervaringsgericht trainingsprogramma te ontwikkelen om de
sociale vaardigheden van ouderen te verbeteren en daarmee het risico op sociaal isolement en
eenzaamheid te voorkomen en/of te verminderen. Door sociale inclusie en de participatie van
oudere mensen te bevorderen, verbetert hun welzijn. En dat is het streven van de partners met dit
project.
Vriendschappen spelen een belangrijke rol in persoonlijk welzijn op alle leeftijden. Op latere leeftijd
kunnen vriendschappen steun bieden en mensen helpen en ondersteunen bij belangrijke
veranderingen in het leven, zoals pensionering of weduwschap, en bij het aanpassen aan nieuwe
rollen. Ondanks de vele voordelen van vriendschappen, ervaren ouderen vaak sterke gevoelens van
eenzaamheid of hebben ze het gevoel dat ze niet de steun en nabijheid krijgen, die ze nodig hebben
van hun vrienden.
INSPIRATIE UIT NEDERLAND
Het FRIEND-project is geïnspireerd op het Friendship Enrichment Programme (FEP) dat in Nederland is ontwikkeld en getest door hoogleraar Nan Stevens (2001). Het FEP-programma bestond uit 11 sessies met een theoretisch gedeelte gevolgd door praktische en ervaringsgerichte oefeningen. Het FEP-programma werd getest op een groep van 40 vrouwen verdeeld in groepen van 8-10 deelnemers, in de leeftijd van 54 tot 73 jaar. Het experiment toonde aan dat de meeste deelnemers in staat waren om nieuwe vriendschappen te ontwikkelen of bestaande vriendschappen te verbeteren en hun eenzaamheid aanzienlijk te verminderen. Vervolgens werd een volledig online versie van het programma getest (Bouwman et al., 2016) met 239 personen, mannen en vrouwen boven de vijftig jaar. Het online FEP-programma bleek effectief in het verminderen van zowel sociale als emotionele eenzaamheid, maar er was een hoog uitvalpercentage (66% en 72%), waarschijnlijk vanwege de uitsluitend online modus. De partners streven met het FRIEND-project naar een blended versie van het programma die de voordelen van de face-to-face versie combineert met die van de online versie. De partners kiezen voor een mix van offline (op locatie) en online activiteiten om zo de maximale betrokkenheid van de doelgroep te bevorderen.
TRAIN-DE-TRAINER PROGRAMMA
Naast het FRIEND-programma streeft de projectgroep er ook naar om een lesprogramma te ontwikkelen dat speciaal is bedoeld voor professionals en geïnteresseerde vrijwilligers, zodat zij het FRIEND-programma kunnen implementeren bij senioren in hun wijk of buurt. Dit train-de-trainer programma is gericht op het verwerven van de nodige kennis en vaardigheden op het gebied van het aangaan van vriendschap.
FOCUS GROEPEN
In deze eerste maanden van het project zijn er focusgroepen gehouden met ouderen en professionals uit vijf Europese landen, met een dubbel doel:
– De echte behoeften en interesses van ouderen onderzoeken, met betrekking tot het aanleren van sociale vaardigheden en het bouwen aan vriendschap. Met als doel een programma te ontwikkelen dat echt is afgestemd op hun behoeften en interesses;
– De trainingsbehoeften van professionals onderzoeken voor de ontwikkeling van het train-de-trainer-programma.
De focusgroepen lieten een brede interesse zien van zowel ouderen als professionals in het concept van vriendschap. Het werd als zeer innovatief beschouwd om een programma te hebben dat over vriendschap gaat.
VERVOLGSTAPPEN
In de komende maanden zullen de partners werken aan de ontwikkeling van het programma, geleid door de belangrijkste punten die naar voren kwamen tijdens de focusgroepen. Meer informatie en op de hoogte te blijven van nieuws over het project? Bezoek de website van project FRIEND!