In gesprek met Bernard Lekkerkerker

De originele plannen komen voort

uit de gedachten dat we ouderen niet in een hokje

moeten duwen en voor hen beslissen.

Bernard Lekkerkerker (47) uit Ede pakt de zaken graag een beetje onorthodox aan. Gaan Gouden Dagen deelnemers met ouderen de natuur in, dan haalt hij de natuur in huis. ,,Dan nodigde ik een wetenschapper uit die alles weet van pandaberen, hartstikke leuk.”

Sinds een jaar of zes bestiert Lekkerkerker buurthuis De Meerpaal in Ede. Op geheel eigen wijze probeert hij de wijk te betrekken bij evenementen. Dat lukt goed. Zo is is de Internationale Eettafel onder regie van kok Jules van Slooten al jaren een daverend succes. Mensen van verschillende culturen komen samen eten. ,,Liefst met een gastkok die traditionele gerechten op tafel zet”, vertelt Lekkerkerker enthousiast.

Pannatoernooitjes en skippybaldisco’s 

Voor de Edese jeugd is er ook genoeg te doen in De Meerpaal. Zo zijn er pannatoernooitjes en skippybaldisco’s. Het financieel rond krijgen van al deze vormen van vermaak, lijkt vooral de laatste jaren de grootste uitdaging, erkent Lekkerkerker. ,,Het draait allemaal om marketing, daar gaat veel tijd in zitten want zonder sponsoren kun je niet veel beginnen.”

Klagen doet de authentieke Gouden Dagen-coördinator echter niet. In zijn zoektocht naar sponsoren, kwam hij uit bij Gouden Dagen. De stichting die zich hard maakt tegen eenzaamheid onder – veelal thuiswonende – ouderen, sluit precies aan op zijn wensen. 

,,Gouden Dagen heeft veel raakvlakken met hetgeen ik doe: leuke activiteiten organiseren voor ouderen in de wijk. Bovendien is het veel makkelijker om zaken voor elkaar te krijgen als er een organisatie als Gouden Dagen achter je staat.”

Pandaprofessor

Haalde hij eerder een pandaprofessor in huis, ook met andere activiteiten denkt Lekkerkerker out of the box. ,,Ik draai nu 3D-films voor ouderen”, geeft hij lachend een exemplarisch voorbeeld voor zijn vindingrijkheid.

,,Je zou denken: ouderen hebben slechte ogen of een leesbril en hebben helemaal geen zin in om een 3D-bril op te zetten, maar ze vinden het fantastisch! Eerst begonnen we voorzichtig met een natuurfilm.” Lachend:  ,,Nu ben ik van plan om Lord of the Rings te vertonen.” 

De originele plannen komen voort uit de gedachte dat we ouderen niet in een hokje moeten duwen en voor hen beslissen wat ze al dan niet leuk vinden, stelt de Edenaar. ,,Wat jongeren leuk vinden, geldt voor ouderen vaak ook.”

Ouderen thuis bereiken 

Waar veel Gouden Dagen-locaties gevestigd zijn in een woonzorgcentrum en de ouderen dus al ‘in huis hebben’, moet Lekkerkerker aan de bak om mensen in de wijk te bereiken. ,,Ouderen zitten vaak niet op Facebook of andere sociale media. Dus we flyeren veel met vrijwilligers. Nu ik eenmaal een doelgroep heb, sturen Anneke en Marian van de receptie per post een programma met activiteiten. Dan hopen we dat het via mond tot mondreclame verder wordt doorgegeven. Dat gaat heel goed.”

Iets voor anderen kunnen betekenen 

Zo doorbreekt hij met zijn buurthuis het sociale isolement onder ouderen in de wijk. Eenzaamheid is onnodig en stemt verdrietig. Als komisch goochelaar Steven Kazan via Gouden Dagen een optreden verzorgt, ziet hij ouderen opleven. ,,Dan gaan ouderen weg en komen ze me eerst bedanken dat ze een fantastische dag hebben gehad. Dan merk ik hoe belangrijk zo’n uitje voor ze is. Mensen leven er echt naartoe. Ik ben heel dankbaar dat ik dit mag doen. Het leuke van dit werk is dat je iets voor een ander kan betekenen.”